Ice Crystals

Datum

Elke dag zie ik mijn Wacom tablet op mijn bureau liggen, maar ik heb maar zelden de inspiratie om er iets mee te doen. Dit veranderde toen ik een video zag waarin de nieuwe brushes, vooral de crayon (waskrijt), pastel (pastelkrijt) en charcoal (houtskool), gebruikt werden op een iets andere manier dan gebruikelijk.

Waar het in het kort op neer komt is het volgende: zwart en wit als kleuren met verschillende opacity niveaus, een grijze achtergrond, een Wacom tablet, Photoshop en een beetje geduld. De onderstaande tekening is daarom eigenlijk heel simpel.

De eerste stap is een licht grijze achtergrond te nemen, het liefst iets dat een soort van papier representeert. Daarna met zwart en een fijne brush de contouren te schetsen op een layer met 50% opacity. Ondanks dat Ctrl+Z (ongedaan maken) eenvoudig is op de computer, heb ik hier bewust nauwelijks gebruik van gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het meer op een "analoge" tekening gaat lijken.

De volgende stap was met een dikkere zwarte brush de schets wat meer detail te geven, ook hier heb ik geprobeerd zo min mogelijk Ctrl+Z te gebruiken. Daarna met een groot stuk "digitaal" houtskool de schaduwen toegevoegd. Omdat de achtergrond grijs is, is het mogelijk om met wit highlights aan te brengen. Omdat de Wacom drukgevoelig is, krijg je zonder tal van grijstinten te gebruiken toch vrij eenvoudig een effect dat lijkt op het effect dat je met een potlood ook zou hebben.
Datum

Het afgelopen jaar heb ik weer een aantal leuke projecten mogen uitvoeren. Waaronder een nieuwe website voor een studentencafé in Utrecht en een klimpark op Texel. Maar ook een geheel nieuwe layout en een aantal covers voor het populair-wetenschappelijke tijdschrift van studie vereniging Inter-Actief.

Cambridgebar

De Cambridgebar is een studentencafé op het universiteitsterrein 'De Uithof' in Utrecht. Het ontwerp van de vorige website dateerde uit 2008 en was dus toe aan een upgrade. In eerste instantie zou alleen een nieuw ontwerp gemaakt worden. Echter werd het al snel duidelijk dat een upgrade van de Joomla back-end en alle componenten geen kwaad kon.

Bij de upgrade naar de nieuwste Joomla versies ging bijna alles stuk. Dus de hele website moest praktisch van de grond af aan opnieuw opgebouwd worden. De menu indeling is hierbij behoorlijk op de schop genomen, ook het in-house ontwikkelde taprooster moest voor een groot deel herschreven worden om te werken in de nieuwe situatie. Verder was er de wens om Twitter en Facebook integratie toe te voegen.

Door middel van veel al beschikbare Joomla componenten en een aantal zelf geschreven onderdelen gecombineerd met de eenvoud van jQuery is er een nieuwe interactieve website voor de Cambridgebar gerealiseerd, waar men weer een poosje mee vooruit kan.

Klimmen EnZo

Klimmen Enzo is het klimpark van Teambuilding Texel dat momenteel in aanbouw is op vakantiepark De Krim op Texel. De opening was op 7 juli 2012. Het logo is ontworpen door Vandenberg - Communication & Design.

De website is gebaseerd op Joomla 2.5 en de templates zijn verrijkt met jQuery. Verder is er integratie met socialmedia. In de toekomst zal er nog een reserveringssysteem gekoppeld worden aan de website. Waardoor het online reserveren en het plannen eenvoudiger wordt voor zowel de klant als Klimmen EnZo.

I/O Vivat 27.2 t/m 27.4

Het afgelopen jaar zijn er ook weer aantal exemplaren van de I/O Vivat uitgekomen. Editie 27.2 van de I/O Vivat stond in het teken van veiligheid. Hoeveilig is RSA nu werkelijk en zijn certificaten nog wel voldoende? Daarnaast wordt er aandacht besteed aan browser fingerprinting, zonder cookies toch gebruikers kunnen volgen. Dit is alweer de negende cover en ook de negende editie van de I/O Vivat die ik van lay-out voorzie.

De daarop volgende I/O Vivat 27.3 is voorzien van een geheel nieuw ontwerp. Het nieuwe design bouwt voort op het vorige ontwerp dat sinds 25.1 gebruikt wordt. De gehele opmaak is iets strakker geworden, geen drop-shadows meer of dikke omrandeningen. Deze editie staat in het teken van de toekomst van het internet. Hoe kan er rekening worden gehouden met de groeiende vraag naar bandbreedte en de internetconnectiviteit in de toekomst. Verder wordt gekeken naar Hypothes.is, de waarde van netwerken en insulinepompen die niet tot nauwelijks beveiligd zijn voor hackers.

Eind juli kwam de laatste editie van de I/O Vivat voor het collegejaar 2011/2012 uit. Met artikelen over programmeren in Dart, de hack op KPN en beperkingen op vrijheid zoals cencuur in Iran en DRM, is deze laatste editie ook weer goed gevuld.
Datum

Teambuilding Texel is sinds dit voorjaar exclusieve dealer van Oakley en daarbij hoort een webshop. In eerste instantie zou ik alleen een ontwerp maken, maar van het een kwam het ander en voor ik het wist had ik bijna de gehele website gebouwd. Gebaseerd op het Tienda e-commerce project en een hele berg jQuery javascript plugins is er dan na maanden van werk een resultaat.

Aan het begin van dit project zou de webshop Oakley Store Texel gaan heten. Echter is deze naam niet goedgekeurd door Oakley en moest er gezocht worden naar een alternatief.

Over de gehele website zitten allerlei grafische effecten verwerkt. Het hoofdmenu heeft een, al zeg ik het zelf, fancy mouse over effect en de product categorieën in de shop faden naar oranje wanneer je muis er boven hangt en daarna weer terug naar donker grijs. Daarnaast wisselen de verschillende achtergronden zich na enige tijd af. Al deze effecten hebben als nadeel dat de website alleen werkt in moderne browsers, het liefst met CSS3 en HTML5 ondersteuning.

Daarbij komt ook dat het project nogal moeizaam opgang is gekomen vooral omdat het zoeken naar een geschikt e-commerce pakket lastig bleek te zijn. De Tienda versie die in de Joomla componentenlijst staat is behoorlijk verouderd waardoor mijn eerste indruk nogal gematigd was. Echter bleek er een community editie te bestaan die goed onderhouden wordt en waarin veel verbeteringen zijn doorgevoerd.

Hierna kwamen we bij het volgende probleem aan, iDEAL-betalingen. Dit wordt niet standaard ondersteund door Tienda en de oplossingen die op het internet te vinden zijn, zijn niet allemaal even betrouwbaar bovendien zijn ze niet meestal niet open source. Gelukkig is er een duidelijke API beschikbaar voor iDEAL en is met een beetje geduld eenvoudig een iDEAL-plugin te schrijven voor Tienda.

Op het moment van schrijven is de website nog niet volledig in gebruik en staan er nog redelijk wat 'placeholder' teksten op. De webshop is te vinden op: www.o-webshop.nl

I/O Vivat 27.1

De eerste I/O Vivat van jaargang 27 zal half november uit komen. In deze editie zal onder andere aandacht geschonken worden aan de nieuwe Photoshop CS5 functie: content-aware fill. Daarnaast zijn er artikelen over near field communication (NFC), complex adaptive systems, deep packet inspection, softwarekwaliteit en een verslag over het Chaos Community Camp 2011.

Dit is de eerste keer dat ik een lichte achtergrondkleur heb gebruikt voor de cover. Tijdens het ontwerpen van de cover was ik hier nog gematigd positief over, maar na veel positieve reacties en het zien van de proefdruk is dat bijgesteld tot zeer positief. Daarnaast heb ik ook een wallpaper versie gemaakt van de cover, deze is te vinden bij de wallpapers.
Datum

Teambuilding Texel had voor de zomer van 2011 een nieuwe folder nodig. Ditmaal geen boekje maar een zigzag ontwerp. Naast de folder ben ik begonnen met het nieuwe websiteontwerp voor de Oakley Store van Teambuiling Texel. Hierover zal later meer volgen.

Van de I/O Vivat is alweer het laatste nummer van dit collegejaar uitgekomen. Wederom met veel interessante artikelen waaronder: Leven op het web, waar gekeken wordt of desktopapplicaties nog wel nodig zijn, bad programming habbits, veel gemaakte fouten, en het VerCors project, over programma's met meerdere executiethreads, maar zonder fouten.

Naast de hardcover-versie is er ook een digitale editie uitgekomen met enkele interactieve elementen. Zo kan er door op een kop te klikken meteen naar het desbetreffende artikel gesprongen worden. De digitale versie is te lezen middels bit.ly/iovivat264.
Datum

Voor op de gevel van het nieuwe pand van Teambuilding Texel mocht ik een tweetal banners ontwerpen. Deze banners met de afmetingen 300x75 cm zullen het kantoor en de Oakley-store herkenbaar maken. De opdracht was één banner voor Teambuilding Texel en aangezien Teambuilding Texel de derde in Nederland is die exclusief Oakley zonnenbrillen, kleding en dergelijke mag verkopen, één banner voor de Oakley-store.

Oakley heeft op basis van mijn werk voor Teambuilding Texel toestemming gegeven om hun logo te mogen verwerken in een banner. Waarmee ik de vierde wereldwijd ben die dat mag, hier ben ik stiekem best trots op.

De opening van het kantoor en de winkel van Teambuilding Texel zal plaatsvinden op 15 april 2011.

Ondertussen is ook de nieuwe I/O Vivat uitgekomen, alweer het derde nummer dit jaar. Ditmaal in het teken van het 6e lustrum van I.C.T.S.V. Inter-Actief. Verder is er een showcase jQuery Mobile, artikelen over reverse engineering, Stuxnet, hosting in the cloud en social engineering.


forum