Ice Crystals

Datum

Teambuilding Texel is sinds dit voorjaar exclusieve dealer van Oakley en daarbij hoort een webshop. In eerste instantie zou ik alleen een ontwerp maken, maar van het een kwam het ander en voor ik het wist had ik bijna de gehele website gebouwd. Gebaseerd op het Tienda e-commerce project en een hele berg jQuery javascript plugins is er dan na maanden van werk een resultaat.

Aan het begin van dit project zou de webshop Oakley Store Texel gaan heten. Echter is deze naam niet goedgekeurd door Oakley en moest er gezocht worden naar een alternatief.

Over de gehele website zitten allerlei grafische effecten verwerkt. Het hoofdmenu heeft een, al zeg ik het zelf, fancy mouse over effect en de product categorieën in de shop faden naar oranje wanneer je muis er boven hangt en daarna weer terug naar donker grijs. Daarnaast wisselen de verschillende achtergronden zich na enige tijd af. Al deze effecten hebben als nadeel dat de website alleen werkt in moderne browsers, het liefst met CSS3 en HTML5 ondersteuning.

Daarbij komt ook dat het project nogal moeizaam opgang is gekomen vooral omdat het zoeken naar een geschikt e-commerce pakket lastig bleek te zijn. De Tienda versie die in de Joomla componentenlijst staat is behoorlijk verouderd waardoor mijn eerste indruk nogal gematigd was. Echter bleek er een community editie te bestaan die goed onderhouden wordt en waarin veel verbeteringen zijn doorgevoerd.

Hierna kwamen we bij het volgende probleem aan, iDEAL-betalingen. Dit wordt niet standaard ondersteund door Tienda en de oplossingen die op het internet te vinden zijn, zijn niet allemaal even betrouwbaar bovendien zijn ze niet meestal niet open source. Gelukkig is er een duidelijke API beschikbaar voor iDEAL en is met een beetje geduld eenvoudig een iDEAL-plugin te schrijven voor Tienda.

Op het moment van schrijven is de website nog niet volledig in gebruik en staan er nog redelijk wat 'placeholder' teksten op.

  • HTML5
  • CSS3
  • PHP
  • SQL
  • JavaScript


forum